Onze werkwijze


Een kijkje achter de schermen, wat komt er allemaal bij kijken voordat de klok bij je in de woonkamer staat.

Je zal ongetwijfeld een heel romantisch beeld hebben van de manier waarop wij in Zweden klokken inkopen. Op de bonnefooi door het prachtige landschap rijden en stoppen bij elk bordje waaruit blijkt dat er antiek wordt verkocht. Was het maar zo mooi, helaas gaat er de nodige voorbereiding aan vooraf.

Alvorens we onze rit naar Zweden kunnen inplannen zijn we ongeveer een maand druk met contacten leggen, klokken opsporen, afspraken maken(voor zover dit mogelijk is met een Zweed), een route plannen en indien nodig de benodigde papieren opsturen naar de Riksantikvarieämbetet. Deze instantie is vergelijkbaar met de Nederlandse erfgoedinspectie en houdt toezicht op de uitvoer van antiek.

Hebben we dit allemaal geregeld dan kan de eigenlijke ‘klokkenjacht’ beginnen. Ongeveer 3 keer per jaar rijden we naar Zweden en volgen we onze vooraf uitgestippelde route. Veilingen, antiquairs, boedel opkopers, een enkele particulier en natuurlijk de loppis, we zien ze allemaal.  Eenmaal thuisgekomen gaan we de vangst inventariseren en een eerste schatting maken van wat er aan de klokken moet gebeuren.
We proberen ze zo authentiek mogelijk te houden, dus heeft de klok een paar schrammetjes opgelopen in haar bestaan dan laten we dat meestal zo. Pas als blijkt dat de klok 4 keer overgeschilderd is en je er, bij wijze van spreken, dwars door heen kunt kijken dan is een complete makeover aan de orde.
Het uurwerk is een ander verhaal, vaak is het mechaniek aan een complete revisie toe. De kosten van een revisie komen op (minimaal) €400, een prijzige ingreep. Vandaar dat ik er meestal voor kies om de klok te voorzien van een quartz uurwerk. Dit is een uurwerk op batterijen wat geruisloos zijn werk doet, uiterst betrouwbaar is en erg eenvoudig in gebruik.

Zo zie je maar, er komt heel wat bij kijken voordat je klok mee naar huis kan.

Heb je speciale wensen, laat het ons weten en we gaan samen met jou op zoek naar de perfecte oplossing. Kleur niet goed, je wilt meteen een gereviseerd uurwerk, liever een bol glas voor de wijzerplaat of ga je voor het het gemak van een quartz uurwerk maar wil je de slingerende slinger niet missen, geen uitdaging is ons te groot.